Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
Tel: 01 425 34 19
Fax: 01 425 34 20
GSM: 040 871 589, 041 706 657

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496

E-pošta: info@rdecikrizljubljana.si
Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


1/3

Milojka#2: Okolju in vesolju prijazen sejem

Sreda, 13. december 2017

V petek, 15. decembra od 16. do 21. ure bo v Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana na Tržaški c. 132, potekala Milojka - Okolju in vesolju prijazen sejem.

O Milojki
Dobra žena Milojka se je, spričo lanskega lepega sprejema, odločila, da pride letos spet. Ker ji koncept "last minute" in predvsem ideja vsesplošnega množičnega prerivanja, ne diši, bo svojo turnejo začela prej in s tem tudi vam omogočila mirnejše preživetje hektičnega decembra.

Milojka ve, da želite svojim ljubim, dragocenim in nezamenljivim, izkazati naklonjenost, ljubezen in hvaležnost v obliki darov. Zaveda se tudi epidemije nereflektiranega potrošništva, ta pa jo skrbi in moti.

Zato se je decembra 2016 sklenila roditi in vsečloveškemu življu omogočiti naravi in družbi prijaznejšo izbiro. Njenemu pozivu se je tudi letos odzvalo lepo število tovarišic in tovarišev. Vsi bodo s seboj prinesli raznolike izdelke in reči, ki so tako ali drugače okolju in vesolju prijazni. Bodisi glede na svojo sestavinsko ekološko poreklo, bodisi glede na razmere svoje izdelave.

Kdo vse pride?
Na Milojkin alterSEJEM poleg Izmenjevalnice – in njenih rabljenih oblačil, ki jih zamenjamo za donacije hrane in izdelkov za higieno – bodo z nami še Knjižnica R E Č I, Zavetišče za zavržene rastline, Zadruga Stara roba, nova raba, Fabrica - ročno izdelani nakit, Preoblikovalnica, Knjigokrojač, Breja Preja, Pehtra in društvo Divja, Fržek, in še kdo.

Vse donacije zbrane na Izmenjevalnici bodo, kot vedno, namenjene prejemnikom pomoči Rdečega križa, sredstva zbrana s sejmom bodo namenjena nadaljnjemu razvoju praks, ki so trajnostno usmerjene, okolju prijazne in krepijo socialno vključevanje. Del teh sredstev pa bomo namenili neposredno projektu RKS-OZ Ljubljana Pomagajmo LJUDEM našega mesta za pomoč najbolj ogroženim.

Kaj: Milojka – okolju in vesolju prijazen sejem
Kdaj: petek, 15. 12. 2017 od 16. do 21. ure
Kje: Humanitarni center Rdečega križa Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana

Za več informacij smo vam z veseljem na voljo: izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si, 040 871 589 ali 01 62 07 291.

 

Novoletna obdaritev starejših oseb

Ponedeljek, 11. december 2017

V prvem tednu meseca decembra so prostovoljke in prostovoljci Krajevnih organizacij Rdečega križa Ljubljana obiskali in obdarili z novoletnimi darili 1800 starejših oseb, ki živijo sami doma ali v domovih za starejše. Veseli so bili izdelkov učenk in učencev OŠ, ki so v projektu DROBTINICA v okviru pouka gospodinjstva ali krožka zdrave prehrane pod mentorstvom izdelali SLIKOVNE KRIŽANKE/UGANKE in REBUSE.

Svetovni dan človekovih pravic - 10. december

Nedelja, 10. december 2017

10. decembra obeležujemo Svetovni dan človekovih pravic. Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic. Omenjena deklaracija predstavlja skupen ideal vseh ljudstev in narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje.

Vsakdo lahko prispeva, da dekleracija človekovih pravic ni le dokument, ampak realnost vseh na tem svetu!

 

Mednarodni dan prostovoljstva - 5. december

Torek, 5. december 2017

Poslanica predsednika RKS ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki letos poteka pod sloganom: Prostovoljci ukrepajo prvi. Tukaj in povsod.

V preteklem desetletju smo bili priča dramatičnim družbenim, gospodarskim, političnim in tehnološkim napredkom in spremembam, ki vplivajo tudi na humanitarno delovanje. Naslednje desetletje bo še bolj zahtevno. Kot del največje in najstarejše svetovne humanitarne mreže se Rdeči križ Slovenije sooča z zahtevo, da ohranimo pripravljenost in vzdržljivost za učinkovito odzivanje na prihodnje naloge.

Več kot 14.000 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije je tudi letos več kot pol milijona ur prostovoljno delalo. To je delo, ki bi ga v enem letu opravilo 250 zaposlenih. Največ časa so namenili socialni dejavnosti, sledijo prva pomoč, krvodajalstvo, pripravljenost in ukrepanje ob nesrečah, humanitarna vzgoja mladih, varovanje in krepitev zdravja ter nenazadnje širjenje znanj o Rdečem križu in mednarodnem humanitarnem pravu.

Danes je dan, ko ne le zaploskamo in se zahvalimo za izkazano sočutje, solidarnost in nesebičnost, ampak prostovoljce postavimo kot zgled, kako odgovarjati na humanitarne potrebe vse večjih razsežnosti, in povabimo med njihove vrste vse, ki bi si radi svoje življenje polepšali z delom za druge. Prostovoljstvo se začenja doma, med sosedi v domači hiši in v domači ulici, ko pomagamo ljudem, ki jih poznamo ali jih vsak dan srečujmo. Od tod se širi na mesto, regijo, državo in v mednarodno okolje na področja, kjer ljudje trpijo posledice konfliktov in nasilja ali so izgubili svoje domove in sredstva za preživljanje v naravnih in drugih nesrečah. Povsod po svetu prostovoljci pomagajo ljudjem, ki živijo v pomanjkanju hrane ali se spopadajo z izrednimi zdravstvenimi dogodki in spremljajo begunce in migrante vzdolž njihovih poti. Veliko je načinov, kako prostovoljci uresničujejo svoje poslanstvo.

Narava prostovoljstva se spreminja, nespremenjeno pa ostaja njegovo bistvo: moč človečnosti.

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva izrekamo iskrena zahvalo vsem vam, drage prostovoljke in prostovoljci, in hkrati vsakemu izmed vas za vaš trud, čas, energijo in nenazadnje upanje, ki ga vlivate ljudem v stiski in vam tudi v prihodnje želimo, da bi s skupnimi močmi promovirali prostovoljstvo kot nenadomestljivo človekoljubno vrednoto in s svojimi idejami, dejanji in aktivnostmi še naprej aktivno spreminjali svet!

Dr. Dušan Keber

predsednik RKS

 

V Ljubljani - Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?

Sobota, 2. december 2017

Poročilo

V današnji humanitatni akciji ZBIRAMO HRANO. LAHKO PRISPEVAŠ? smo v Ljubljani zbrali 401,60 kg hrane in 52,40kg higienskih izdelkov. SKUPAJ 454 kg donacij in 61,51 € prostovoljnih prispevkov, ki jih bomo namenili za plačilo položnic. Hvala prostovoljcem Krajevnih organizacij in dijakinji Gimnazije Bezigrad. Zbrane donacije so namenjene uporabnikom Rdečega kriza Ljubljana. HVALA!

V Ljubljani - Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?

Petek, 1. december 2017

Humanitarna zbiralna akcija, 2. 12. 2017

Rdeči križ Ljubljana se pridružuje nacionalni akciji "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?", ki jo Rdeči Križ Slovenije organizira v sodelovanju s podjetjem Mercator.

V soboto, 2. 12. 2017 nas obiščite na lokacijah:

1. Supermarket Parmova Ljubljana, Parmova 51, Ljubljana, od 8. do 14. ure.

2. Supermarket Poljanska/Mesarska 11, Ljubljana, od 9. do 17. ure.

3. Market Zaloška, Zaloška 168, Ljubljana, od 8.30 do 14. ure.

Pričakali vas bodo naši prostovoljci in košare - upamo, da jih bomo z vašo pomočjo napolnili!

Še posebej bomo veseli:
- izdelkov za higieno (damski vložki, pralni prašek, milo, plenice)
- konzervirane hrane (pelati, grah, paštete, tunina, koruza)
- suho sadje
- priboljškov za otroke

HVALA!
Z vašo pomočjo bomo popestrili pakete pomoči Rdečega križa Ljubljana, s katerimi pomagamo več kot 11.000 ljudem.

Več o humanitarni akciji:

"Prazniki, ki prihajajo, za mnoge ne bodo čas praznovanja, ker njihovi dnevi minevajo v pomanjkanju. Čeprav morda marsikoga med njimi srečujemo vsak dan, za mnoge največkrat ne vemo, kako težko se prebijajo iz dneva v dan. Vsem tem bi na Rdečem križu Slovenije v teh dneh radi pomagali doživeti vsaj nekaj trenutkov praznične čarobnosti. Za to potrebujemo vašo pomoč.

Po uradnih podatkih je lani v Sloveniji pod pragom revščine živelo nekaj manj ljudi kot leto poprej, vendar še vedno približno 14%, kar je kar 280.000 ljudi. Dobra polovica med njimi nekaj dni v mesecu preživi s pomočjo živil in higienske pripomočkov, ki jih prejmejo pri Rdečem križu Slovenije. Radi bi jim bolj izdatno pomagali, ampak bi za to potreboval nekajkrat več hrane. Za to potrebujemo vašo pomoč.

Veliko posameznikov, ki prejemajo našo pomoč zaradi svojega zdravja potrebuje mnogo bolj raznovrstno prehrano, kot jim jo lahko omogočimo s svojimi dosedanjimi viri. Tudi za to potrebujemo vašo pomoč.

Kako lahko prispevate?

Vse, ki vas bodo to soboto in v soboto 16. decembra 2017, v izbranih Mercatorjevih prodajalnah, pozdravili prostovoljci vašega območnega združenja Rdečega križa Slovenije "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?", vabimo, da jim ob odhodu iz trgovine izročite prehranski ali higienski izdelek za svojega znanega ali neznanega soseda v stiski. Vsak izdelek šteje: pločevinka predelane hrane, kozarec vložene zelenjave ali sadja, steklenica olja ali zavitek plenic, otroške hrane, pralnega praška, zobne paste, … Seveda pa v prazničnih dneh posebno vzdušje pričarajo drobna sladka in manj sladka presenečenja, ki jih bomo tokrat še posebej veseli.

"Skupaj z Mercatorjem, ki razume človekoljubje kot svojo družbeno odgovornost, spodbujamo vse ljudi, ki čutijo podobno, naj delijo drobec tistega, s čemer razpolagajo, z znanimi in neznanimi ljudmi v svojem okolju. Neskončno lep je občutek, da smo storili nekaj dobrega za drugega človeka," pravi dr. Dušan Keber, predsednik Rdečega križa Slovenije. "Letos smo na ta način zbrali štiriintrideset ton hrane in hvaležni smo vsem darovalcem. Če pa bi vsak Slovenec na leto prispeval samo en kilogram riža in liter olja, bi bilo to štiri tisoč ton hrane, s čemer bi podeseterili zbrano količino. Ta cilj bi lahko dosegli."

Akciji napovedujemo tudi na spletni strani in na FB https://www.facebook.com/events/315088048976012/

 

Dan brez nakupov - 24. november

Torek, 21. november 2017

Dan brez nakupov (letos 24. 11.) je nastal kot opozorilo na prekomerno potrošnjo. Pozivamo, da ta dan porabite za kaj drugega kot nakupovanje in na ta način opozorite na probleme potrošništva. Nekatere organizacije, ki ozaveščajo o prekomerni potrošnji in nudijo alternative, bodo izvajale različne aktivnosti. Lahko se jim pridružite ali sami organizirate akcijo, se udeležite dogodka, ali preprosto povabite prijatelje na čaj namesto nakupovanja. Počnite kar koli prijetnega, le nakupovanju se odrecite!

Vabljeni, da se nam ta dan pridružite na dogodkih:

IZMENJEVALNICA@KNJIŽNICA REČI
24. 11. 2017 med 15. in 18. uro, Knjižnica REČI, Belokranjska 6, Ljubljana
V savskem naselju vas bo pričakal Izmenjevalničin jagodni izbor. Ne kupujte, raje zamenjajte!

SREČEVALNICA SPECIJAL
24. 11. 2017 – ustvarjalno druženje med 16. in 19. uro, filmska projekcija ob 19. uri, Humanitarni center, Tržaška 132

Vabljeni na čaj, kavo in ustvarjalno druženje v Humanitarni center! Na praktični – ustvarjalni delavnici bomo prenovili nekaj kosov pohištva, odprta pa bo tudi popravljalnica – šivalnica, kjer boste lahko svoje oblačilo popravili, namesto da kupite kaj novega. Večer bomo nadaljevali s filmsko projekcijo ob 19. uri - ogledali si bomo dokumentarni film Not business as usual (Ni posel kot običejen)!

 

 

Dobrodelna predstava Tinko Polovinko

Petek, 17. november 2017

Dan s prostovoljci-Kaj je solidarnost in kako jo udejanjamo?

Četrtek, 9. november 2017

Poročilo

V četrtek, 9. 11. 2017 smo na srečanju obnovili temeljna načela nudenja humanitarne pomoči.

Idejo Rdečega križa uresničujemo, ko se odzovemo in pomagamo!
 

Dan s prostovoljci: Kaj je solidarnost in kako jo udejanjamo?

Sobota, 4. november 2017

Vabilo

Ob zaključku TEDNA SOLIDARNOSTI RKS si bomo odgovorili na vprašanje:

Kaj je solidarnost in kako jo udejanjamo v današnjem času?

 

Vabljeni v četrtek, 9. novembra 2017 ob 17. uri 

v Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana.

V goste smo povabili predstavnico civilne zaščite MOL in centra za socialno delo, ki nam bosta predstavili različne oblike pomoči. Delavnica bo potekala od 17. do 19. ure.

Teme o katerih bomo spregovorili:

  • na srečanju bomo obnovili temeljna načela nudenja humanitarne pomoči,
  • spoznali se boste z oblikami pomoči Rdečega križa za socialno in materialno ogrožene ter prizadete ob naravnih in drugih nesrečah,  
  • oblike pomoči, ki jih nudi CSD: prva socialna pomoč, osebna pomoč, pomoč družini, varstvo odraslih, programi vključevanja, …

RK Slovenije - Aktualno

Sreda, 13. december 2017

Milojka#2: Okolju in vesolju prijazen sejem

Ponedeljek, 11. december 2017

Novoletna obdaritev starejših oseb

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana