Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


14. JUNIJ - SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV 2013

Petek, 14. junij 2013

Naznanilo Svetovnega dneva krvodajalstva, 14. 6. 2013

 

Daruj življenje: daruj kri

Vsako leto 14. junija države po celotnem svetu obeležujejo Svetovni dan krvodajalcev, s čimer želijo povečati zavedanje o potrebi po varni krvi ter pripravkih iz krvi ter se vsem prostovoljnim neplačanim krvodajalcem zahvaliti za njihovo darilo, ki rešuje življenja.

Transfuzija krvi in pripravkov iz krvi reši na milijone življenj vsako leto. Bolnikom z življenjsko nevarnimi obolenji pomaga živeti dlje in bolj kakovostno ter lajša zapletene zdravniške in kirurške posege. Darovana kri je obenem tudi nenadomestljiva pri porodni in ob porodni negi.

Vendar pa v veliko državah potreba po varni krvi presega njene zaloge, kar povzroča, da se krvodajalske organizacije soočajo z izzivom zagotavljanja zadostne količine kakovostne in varne krvi.
Tako količino lahko zagotavljajo le redna darovanja prostovoljnih neplačanih krvodajalcev. Cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za vse države je, da v letu 2020 vso potrebno kri zagotavljajo prostovoljni neplačani krvodajalci. Dandanes vso ali skorajda vso potrebno kri prostovoljni neplačani krvodajalci zagotavljajo le v 62 državah, medtem ko je 40 držav še vedno odvisnih od družinskih članov ali celo plačanih krvodajalcev.

Vsako darovanje krvi daruje življenje
Tema letošnje kampanje, ki obeležuje 10. obletnico Svetovnega dneva krvodajalcev, je, da z darovanjem krvi darujemo življenje. WHO vse države poziva, da predstavijo zgodbe posameznikov, katerih življenje je rešila darovana kri. S tem želi motivirati redne krvodajalce za nadaljnja darovanja obenem pa zdrave in predvsem mlade posameznike, ki krvi še niso darovali, prepričati, da naj to storijo.

Cilji letošnje kampanje so:

• zahvala krvodajalcem za njihovo kri, ki rešuje življenja,
• promocija prostovoljnega neplačanega krvodajalstva, in
• ministrstva za zdravstvo prepričati, da se zavežejo k doseganju samozadostnosti pri oskrbi z varno krvjo in pripravki iz krvi, ki v celoti temelji na prostovoljnem neplačanem krvodajalstvu.

Država gostiteljica Svetovnega dneva krvodajalcev 2013 je Francija. Francoska nacionalna krvodajalska organizacija Etablissement Français du Sang (EFS) prostovoljno neplačano krvodajalstvo v državi promovira že vse od 50-ih let prejšnjega stoletja. V Parizu bo 14. junija potekal tudi osrednji dogodek.
Želimo vam uspešno in veselo praznovanje

Rdeči križ Slovenije je obeležil tako Dan slovenskega krvodajalstva kot tudi Svetovni dan krvodajalcev na velikem tradicionalnem, letos že 24. srečanjem krvodajalcev Slovenije, ki je bilo soboto, 8. junija od 10 ure dalje, v športno rekreacijskem centru v Veržeju.

Hvala, ker darujete za življenje!

Rdeči križ Slovenije
 

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 18. april 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam prostovoljko Marino Kovač

Sreda, 17. april 2024

Obvestilo

Torek, 16. april 2024

Operativni sestanek KORK Vrhovci

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič