Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Čas je, da razmislimo o zaščiti beguncev

Torek, 20. junij 2017

Čas je, da razmislimo o zaščiti beguncev v sodelovanju s tretjimi državami

Izjava ob svetovnem dnevu beguncev

Ob svetovnem dnevu beguncev in na predvečer Evropskega sveta Urad Rdečega križa za EU poziva EU in njene članice, naj ocenijo učinek partnerskega pristopa k pravici do azila.

Partnerski okvir EU za migracije, ki povezuje ukrepe migracijske politike s finančnimi obveznostmi EU, je bil sprejet pred enim letom z namenom, da okrepi sodelovanje s tretjimi izvornimi državami in državami tranzita. Njegov glavni cilj je reševanje življenj. Dejansko pa se je partnerstvo doslej večinoma osredotočalo na preprečevanje nezakonitih migracij z zagotavljanjem ukrepov vračanja in okrepitve nadzora na mejah.

"Zaščita beguncev je za EU pravna obveznost. Sedanja prizadevanja za vključevanje tretjih držav v upravljanje migracij ne smejo zasenčiti pravice do azila," je dejal Denis Haveaux, direktor urada Rdečega križa za EU. "EU pozivamo, naj jasno opredeli svoje strateške odnose in partnerstva s tretjimi državami glede zaščite beguncev."

Po opaznem uspehu sodelovanja s Turčijo želi EU okrepiti odnose z še nekaj prednostnimi državami izvora in tranzita. Nekatere države, ki bi lahko bile potencialne partnerice, imajo vlade z vprašljivim odnosom do človeških pravic. Večina sporazumov o sodelovanju sploh ne omenja vprašanj človekovih pravic in pravnih jamstev za zaščito beguncev.

Čeprav Afganistanci ostajajo pri vrhu seznama narodnosti, ki prvič prosijo za azil v EU, sta vračanje in ponovni sprejem postala prednostni nalogi v odnosih med EU in Afganistanom. S poudarjanjem vračanja neuspešnih prosilcev za azil EU tvega kršenje temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do nevračanja. Poleg tega s tem tudi poveča verjetnost, da bodo migrante poslali nazaj v nestabilne države s pomanjkljivo zaščito in omejenimi možnostmi zagotavljanja varnosti povratnikom.

 

Kot odskočna deska za večino migrantov, namenjenih v Evropo, ima Libija vlogo ključne partnerice EU za zaustavitev nezakonitih migracij. S kombinacijo strogega nadzora na mejah in financiranja dejavnosti za upravljanje migracij skuša EU omejiti dostop do svojega ozemlja in povečati število vrnitev.

 

Trenutno je v Libiji obtičalo mnogo ljudi z omejenim dostopom ali celo brez dostopa do osnovnih storitev, kot je zdravstvo. "Ti ljudje so v nevarnosti, da postanejo žrtve arbitrarnega in nedoločno trajajočega pridržanja, in tvegajo, da bodo deležni mučenja in trpinčenja," opominja g. Haveaux. Kot opozarja, "če nadzoru na meji dajemo prevelik poudarek, potem sodelovanje med EU in Libijo ne more primerno odgovoriti na dramatično humanitarno situacijo migrantov tako v Libiji kot v Sredozemlju."

 

EU bi lahko igrala pomembno vlogo pri izboljšanju zaščite beguncev prek partnerstva s tretjimi državami. "EU in njene članice bi lahko več prispevale k spoprijemanju s potrebami po zaščiti beguncev v regijah izvora," poudarja g. Haveaux. Odločilno je, da EU in njene članice nadaljujejo s podporo tretjim državam preko humanitarnih programov in programov razvojne pomoči. Celovita migracijska politika pa nujno zahteva tudi vzpostavitev varnih pravnih poti do zaščite znotraj EU. Da bi ustvarile trajno rešitev za dolgotrajne begunce, morajo članice EU razširiti domet svojih programov za ponovno naselitev. "Vrnitev in ponovna naselitev mora ostati orodje znotraj humanitarnih ciljev, s katerim beguncem zagotavljamo zaščito. Nikoli je ne bi smeli pogojevati s sodelovanjem tretjih držav pri prednostnih nalogah EU za upravljanje migracij," zaključuje g. Haveaux.

RK Slovenije - Aktualno

Petek, 15. marec 2024

Nastanitvena enota RKS-OZLJ prejemnica zahvalne listine MOL

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič