Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


PRVA POMOČ IN NESREČE DOMA

Petek, 8. september 2017

Svetovni dan prve pomoči - 9. september

Prva pomoč in nesreče doma

V Sloveniji in več kot 100 drugih državah po svetu od leta 2000 dalje obeležujemo Svetovni dan prve pomoči, da poudarimo pomen prve pomoči tudi kot humanega dejanja. Svet se spreminja, naše razumevanje, da je prva pomoč humano dejanje in ne le vrsta tehnik, pa ostaja. Prva pomoč je veščina, ki lahko zagotovi učinkovito in hitro ukrepanje ter pomaga pri oskrbi poškodb, lajša trpljenje in povečuje možnosti za preživetje ljudi v stiski. Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca si prizadeva, da bi v prihodnjih letih vsaj ena oseba iz vsakega gospodinjstva na svetu znala prvo pomoč in s svojim znanjem prve pomoči prispevala h krepitvi odgovornosti v družbi.

Rezultati raziskav kažejo, da ustrezna prva pomoč pogosto rešuje življenja, vselej pa zmanjšuje število in trajanje hospitalizacij, prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju in večji kakovosti življenja po poškodbi ali obolenju ter tako dolgoročno zmanjšuje stroške zdravljenja in povečuje splošno blaginjo prebivalstva. Seveda pa je potrebno znanja in veščine nudenja prve pomoči nenehno obnavljati ter s pomočjo ozaveščanja splošne javnosti o pomenu prve pomoči pritegovati k delu na tem področju nove posameznike.

Nesreča ne počiva in lahko se zgodi tudi pod domačo streho. Pravzaprav nesreče v domačem okolju predstavljajo zelo velik delež vseh nesreč. Tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči so nesreče doma. Ob tem dnevu vas pozivamo, da si odgovorite na nekaj enostavnih vprašanj:

  • Ali veste, kaj storiti, ko oseba v vaši bližini močno krvavi, v bližini pa ni povojev?
  • Kaj storiti ob opeklini, ki je večja kot dlan in jo pokrivajo mehurji?
  • Kako ravnati, ko ste priča alergijski reakciji, omedlevici ali celo zastoju srca?
  • Vas boli glava? Ste omotični in vrtoglavi? Če okoliščine govorijo za dehidracijo, ali znate pripraviti rehidracijski napitek?

Priznani zdravniki in drugi strokovnjaki so v Strokovnem centru za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije oblikovali doktrino prve pomoči na nacionalni ravni, ki je osnova za izvajanje tečajev in izpitov iz prve pomoči v območnih združenjih Rdečega križa Slovenije. Na teh tečajih boste izvedeli odgovore na navedena in mnoga druga vprašanja.

Rdeči križ Slovenije je letos naredil pomembne korake, da bi uresničil svoja dolgoletna prizadevanja za umestitev prve pomoči v obvezni učni program osnovnih in srednjih šol. Tako kot v preteklih letih je tudi letos v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter območnimi združenji Rdečega križa Slovenije organiziral in izvedel državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči, kjer je sodelovalo 10 ekip, ki so bile najboljše med več kot 100 osnovnošolskimi ekipami z regijskih preverjanj.

Na 13 regijskih preverjanjih članskih ekip prve pomoči je sodelovalo več kot 130 ekip. 13 najboljših med njimi bo svojo usposobljenost v kratkem preverilo na XXIII. državnem preverjanju, v Kobaridu, 7. oktobra 2017, kjer se lahko na lastne oči prepričate, kako pomembno je pravočasno in prav pomagati v primeru naravne ali druge nesreče, srčnega zastoja ali telesne poškodbe.

Ob svetovnem dnevu prve pomoči se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki svoj prosti čas in znanje posvečajo reševanju življenj.

Dr. Dušan Keber

Predsednik RKS

Na Rdečem križu Ljubljana izvajamo številne prostovoljske projekte na področju prve pomoči. Pomembno je, da znanje prve pomoči obnavljamo vsi, zato vas vabimo, da nas v septembru obiščete na številnih lokacijah, kjer bodo prisotni naši prostovoljci in prostovoljke, člani ekip prve pomoči, ki bodo z vami delili znanje ukrepov prve pomoči, še posebej temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED.

Seznami dogodkov, kjer lahko obnovite znanje temeljnih postopkov oživljanja:

>>VESELO V NOVO ŠOLSKO LETO
8. 9. 2017 od 17. ure dalje, Gasilski dom Kozarje, Cesta na Ključ 56, Ljubljana

>>OTROŠKI BAZAR
8. 9. – 10. 9. 2017, Gospodarsko razstavišče

>> OBČINSKI SEJEM V DOLU PRI LJUBLJANI
9. 9. 2017 od 13. ure dalje, pred OŠ Janka Modra na Vidmu, Dol pri Ljubljani

>>FESTIVAL LUPA
13. 9. 2017 od 10. do 18. ure, Prešernov trg, Ljubljana

>>DAN S PROSTOVOLJCI: Delimo izkušnje in znanje prve pomoči ob svetovnem dnevu prve pomoči
14. 9. 2017 ob 17. uri, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana

>>DELAVNICA: TEMELJNA NAČELA HUMANITARNEGA DELOVANJA IN OBNOVITEV ZNANJA TPO
21. 9. 2017 ob 18. uri, Kulturni dom Dolsko, Dolsko 55, Dol pri Ljubljani

>>DAN ČS BEŽIGRAD
22. 9. 2017 od 10. ure dalje, Severni mestni park ob Železni cesti, Ljubljana

>>FESTIVAL ZA 3. ŽIVLJENJSKO OBDOBJE
26. 9. - 28. 9. 2017, Cankarjev dom, Ljubljana Pridružite se nam na delavnici temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED:
26. 9. 2017 ob 16. uri (prostor 2)
27. 9. 2017 ob 17. uri (prostor 2)

>>DELAVNICA TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA
28. 9. 2017 ob 18. uri,  PGD Velike Lašče, Na postajo 10, Velike Lašče

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 28. marec 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam gospo Marušo Maček

Petek, 22. marec 2024

Pozdrav pomladi na Vrhovcih

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič